日本語を学ぼう

Élmények


Király Róbert honlapja

online japántanár és tutor
A japán évszakok

Japánban három áprilist (2007, 2008 és 2009) értem meg három gyönyörű cseresznyevirágzással együtt. Aztán a kimondottan kellemes április után egyre melegebb lett, s ehhez társult júniusban még az állandóan magas páratartalommal járó esős évszak, a cuju. Szeptembertől, októbertől aztán újra kellemesen elviselhető az idő – kimondottan élveztem, hogy kabátra még októberben sem nagyon volt szükség (legalábbis Nagoya mellett, ahol laktam, nem :)). A leghidegebb napok január végén, február elején köszöntöttek ránk. Ilyenkor éjszaka bizony még gyenge talaj menti fagyok is előfordultak, ám nappal sokszor melegebb volt odakint, mint a szobában, ahol nem volt ritka, hogy csak 10-12 fok volt…
De aztán újra elérkezett a tavasz és a cseresznyevirágzás!

(Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd megnézni!)1. - Tavasz – virágzó cseresznyefák az Okazaki Minami Kóenben („okazaki déli-park”). Szívesen jártam ebbe a hangulatos parkba, biciklivel alig tíz percre volt az iskolámtól.


2. - Nemcsak ebben a parkban, hanem más parkokban is gyakran piknikeznek az emberek. Ennek természetesen egész különös hangulata van cseresznyevirágzás idején.


3. - A japánok számára azonban az igazi szépséget a hulló virágszirmok jelentik, emlékeztetvén őket az élet múlandóságára.


4. - Ha ősz, akkor momiji. Ez az a jelenség, amikor a juharfák levelei vörösre színeződnek, és a leghíresebb helyeken, mint például Kiotó környéke, egész hegyoldalak vöröslenek. Ez a kép Okazakiban készült egy tavacska partján.


5. - Ezek a faragványok jól mutatják, hogy még ha az európaitól eltérő tartalommal is, de Japánban is van karácsony, vagy ahogyan ők mondják, kuriszumaszu.
6. - Japán észak-déli kiterjedése körülbelül 2000 kilométer. Míg a déli vidékeken ismeretlen a hideg és a hó, addig északon, Hokkaidó szigetén a magyarországihoz hasonlóan hideg, de sokkal havasabb telek vannak. Ez a kép Okazakiban készült, ahol évente általában csupán 1, azaz egy havas nap van. Akkor esik néhány centiméter, alaposan megbénítva a közlekedést, de másnapra már nyoma sincs a hónak.


7. - Téli kép Okazaki egy kertjében.


8. - Téli kép az Okazaki Minami Kóenben.


9. - Az a ház, amelyikben ez a hőmérő mutatja a hőmérsékletet, Oszakától nem messze található, tehát a szélességi köröket tekintve Észak-Afrika vonalában. Japánban – az északi vidékek kivételével – a házakban nincs központi fűtés. Csupán a légkondival fújnak valamennyi meleget, illetve mobilis elektromos- vagy olajjal működő konvektort használnak. Ennek hatását viszont csak addig érezni, amíg be van kapcsolva. Ugyanakkor a vastag ruházat sokat segít – megszívlelendő tanács néhány magyar közintézménynek, ahol esztelenül fűtenek…


10. - A tavasz közeledtét jelzi, hogy virágzásnak indul a szilva. Nálunk, Okazakiban ez általában februárban van – abban a hónapban, amikor általában az a bizonyos egy havas nap is lenni szokott.


11. - A szilvavirág azonban dacol a hóval.


12. - A havazás szerencsére nem járt együtt nagy hideggel, így a virágok nem fagytak el.


13. - Aztán a hó elolvad, s csak a virágok maradnak, jelezvén, hogy közeledik a tavasz…


14. - noha még meglehetősen hideg van, s elkel a kabát :) Ez a kép február közepén készült Kiotóban, az Umekódzsi parkban, ahol egy kedves barátomat látogattam meg.


15. - Aztán áprilissal újra elérkezik a cseresznyevirágzás, s vele együtt a nagy piknikek időszaka.
<<< vissza az élményekhez


<<< vissza a főoldalra