日本語を学ぼう

A japán nyelv


Király Róbert honlapja

online japántanár és tutorMennyi az annyi - avagy hány írásjegyet kell tudni?


a japán nyelvben kétféle szótagírást használnak (hiragana és katakana, 46 – 46 alapszótaggal), s ezek, illetve bizonyos módosításai segítségével elméletileg az összes japán szó leírható. Ez az a minimum, amit az első néhány hét alatt mindenkinek ajánlott megtanulni, hiszen a legtöbb tankönyvhöz, valamint a tanár által készített feladatlapok használatához ezekre mindenképpen szükség van.

a szótagírással párhuzamosan használják a bonyolultabb fogalomjeleket, a kandzsikat. Ez azt jelenti, hogy egy japán szövegen belül mind a szótagjelek, mind pedig a kandzsik előfordulnak, s mindegyiknek megvan a maga szokásos használati módja.

a valaha is használt összes kandzsi (beleértve a kínai kandzsikat is) száma mintegy 50.000

azonban a legátfogóbb kandzsiszótárak sem tartalmaznak 10.000-nél többet – ami még mindig hatalmas szám!

egy átlagosan képzett japán 3.000 – 3.500 kandzsit ismer (passzívan, azaz olvasás szinten, mivel aktívan, azaz leírni mindig mindenki sokkal kevesebbet tud – még a japánok is :) - mint elolvasni)

a hivatalos kiadványokban „csupán” 1.945 kandzsit használhatnak – ez a szám egyben közelítőleg megegyezik a nemzetközi nyelvvizsga legmagasabb szintjének követelményével

az általános iskola hat osztályában körülbelül 900 kandzsit tanulnak, ez a szám valamivel kevesebb, mint a JLPT (nemzetközi japán nyelvvizsga) 2. szintje.

UGYANAKKOR SENKI NE IJEDJEN MEG EZEKTŐL A NAGY SZÁMOKTÓL, MIVEL A KANDZSIKNAK ELŐFORDULÁSI GYAKORISÁGA IS VAN! EZ AZT JELENTI, HOGY AZ ELSŐ NÉHÁNY SZÁZ KANDZSI SOKKAL GYAKRABBAN FORUL ELŐ, MINT A „LISTA” VÉGE FELÉ LEVŐK, TEHÁT JÓVAL KEVESEBB KANDZSI ISMERETÉVEL IS MÁR SOKAT EL LEHET OLVASNI.


<<< vissza a kérdésekhez


<<< vissza a főoldalra