日本語を学ぼう

Élmények


Király Róbert honlapja

online japántanár és tutor
Kirándulások Japánban

Hokkaidóra és Okinavára (Japán északi fő szigetére és a tengeréről méltán híres déli szigetekre) ugyan nem jutottam el, de a barátaimmal együtt számos csodaszép helyet látogattunk meg. Személyes dolog, de számomra a legtöbb kirándulást nem is elsősorban a táj szépsége, vagy a nevezetességek tettek feledhetetlenné – noha azok is emlékezetesek –, hanem azok a barátaim, akikkel együtt mentünk. Ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül szeretnék megosztani néhány számomra kedves emléket.

(Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd megnézni! Lejjebb videók is találhatók, melyet szintén érdemes megtekinteni!)

1. -
Aki Japánban kirándul, annak mindenképpen előnyös, ha ismer néhány kandzsit is, mivel a térképeken és táblákon nincs mindig angol felirat.


2. - Ez a tábla egy erdőben ad eligazítást arról, hogy mi merre található.


3. - Aki pedig már jól tud japánul, erről a tábláról megismerhet egy érdekes legendát arról, hogy Ivate tartománynak miért is Ivate (iva = szikla, te = kéz) a neve.


4. - Ritkán kirándultam egyedül, ám erre az utamra, Északkelet-Japánban, Akita megyében, egyedül mentem. A kandzsik elárulták, hogy 3,2 kilométerre lesz egy vízesés, a hegycsúcs pedig 8,7 kilométerre van.5. -
Aki már ismer 50-100 kandzsit, az biztosan ismeri a képen látható „
és „kandzsikat is. Ez alapján – és természetesen a képek segítségével – már egészen érthető, hogy az ábra a lótusz virág négy napját mutatja be :)6. -
A lótusz virág
– ez a kép Okazaki közelében, Andzsó város egy parkjában készült, s kedvenc képeim egyike.


7. - Távolsági buszban. Sem buszok, sem vonatok esetében nem ritka, hogy a megálló nevét csak japánul írják ki. Ez a busz éppen pihenőhelyen volt, amikor a képet készítettem. A digitális óra az aktuális időt mutatja, az alatta látható idő pedig a továbbindulás ideje.8. - Vasútállomáson
a jegykezelő kapuknál, amit japánul kaiszacugucsinak hívunk. Ezt a szót minden tanítványom ismeri, aki már túljutott a sárga könyvünk első néhány leckéjén :)


9. - Ekiben” = eki + bentó. Eki = pályaudvar, bentó = a nem otthon fogyasztott ételek összefoglaló neve. A MÁV járataitól eltérően a JR (Japanese Railways) járatain nem nagyon látni falatozó embereket. Kivétel azonban a gyorsvasút, a sinkanzen. Ám ezeken is gyakran a pályaudvarok üzleteiben vásárolt bentót, az ekibent fogyasztják, nem pedig hagymás – kolbászos szendvicset :)


10. - Kedvenc tábláim egyike, a magyar „önt dönt: iszik, vagy vezet?” megfelelője. Az üvegen a kandzsi a „szake” kandzsija.


11. - Annak ellenére, hogy Japán szigetország, továbbá hogy Okazaki sincs túl messze a tengertől, jómagam nem gyakran jártam tengerparton. Ez a kép azonban ott készült :)


12. - És egy másik tengerparti kép: Északkelet-Japán egyik legszebb, leghíresebb partszakasza, a Szanriku-kaigan. Ez a csodás partvidék nem sokkal fekszik északabbra a 2011. márciusi cunami által sújtott Fukusimától és Szendaitól.


13. - Mind német szakon, mind pedig japán szakon a szakdolgozatomban a „haikuval”, ezzel a japán eredetű rövid versformával foglalkoztam. A klasszikus haiku talán legnagyobb alakja Macuo Basó (1644-1694), aki többször is bejárta Japánt. Az egyik útjának ez a hely volt az állomása, erről tanúskodik a tábla és az emlékház. Nagy élmény volt idelátogatni.


14. - Északkelet-Japánban, Tóno város néprajzi múzeumában. Tóno azért híres, mert egyedülállóan sok monda maradt fent. A képen látható hölgy egy mesemondó, aki a helyi dialektusban mesélte el a mondákat, ami nemcsak számomra volt nagyon nehéz, de még sok japán is csak a töredékét értette…


15. - Ő” Kappa, a japán folklór híres alakja, a vizigyerek, vagy viziszörny. Néha segíti az embereket, máskor viszont kibelezi és felfalja őket. Igazi élmény volt a vele való találkozás. :)


16. - A kép a cunami leginkább sújtotta városok egyikében, Szendaiban készült 2008 nyarán. Ez a hangulatos hely a vár közelében található, s arról nevezetes, hogy itt rajzik a „japán szentjánosbogár”, a hotaru. Abban az évben épp akkor volt a rajzás, amikor ott jártam.


17. - Sok száz évvel ezelőtt Kiotó volt Japán fővárosa. Ebben a városrészben hagyományos japán házak láthatók.


18. - Egy kiotói piacrészlet.


19. - Kiotó egyik leghíresebb templomának a Kijomizu derának a közelében található ez a szerelmi jósszikla. Azt tartják róla, hogy aki innen becsukott szemmel egyvégtében el tud menni a néhány méterrel odébb levő másik szikláig, annak nemsokára szerencséje lesz a szerelemben, de aki nem tud, annak sokáig kell várni az igazira.
20. -
Mindig szívesen járok erdőben. Az ilyen több száz éves fenyők lenyűgöző látványt nyújtanak.


21. - Kumano kodó – ez a csodálatos zarándokút Vakajama megyében a világörökség része.


22. - Ez a fénykép a Kumano kodói kirándulásunkon készült.


23. - Ez a kép is a Kumano kodói kirándulást örökíti meg.


24. - Kumano kodó. A kirándulásról alább videórészlet is látható - 54. számú videó.


25. - Továbbra is Kumano kodó. A képen a „Mizubasó” (Lysichiton camtschatcense) nevű virág látható - bár ottjártunkkor éppen nem virágzott. Azért választottam be ezt a képet is a honlapomra, mert az a dal, amit a kórusunkkal előadtunk, a Nacu no omoide (ld. zenei részt) egy ilyen helyen való kirándulás emlékéről szól.


26. - Kirándulás japán, szingapúri és magyar barátaimmal.


27. - „Az erő velünk van” :)


28. - A kirándulás „tetőpontja” – csoportkép egy kilátóban.


29. - Ótaki keikoku – egyik kedvenc kirándulóhelyem volt Okazakitól nem túl messze.
30. -
Japán
stílusú kert részlete


31. - A víz belefolyik a bambuszcsőbe. A csőben addig emelkedik a vízszint, amíg a súlyponteltolódás miatt a bambuszcső elbillen balra. Ekkor viszont kifolyik belőle az összes víz, amiután újra visszabillen jobbra, és a folyamat kezdődik elölről.


32. - Bambuszliget talajközelből.


33. - A narai nagy Buddha.


34. - A templomokat ilyen harcos kinézetű védők őrzik.


35. - Szacsijo szannal az Oszakai ócenárium előtt. Egy statisztika szerint a világon Japánban a legmagasabb az egy főre eső ócenáriumok száma. Én csupán kettőben jártam: itt, Oszakában egyszer, valamint Nagojában kétszer.


36. - Az ócenárium egy lakója. Amikor japánokkal mentem ócenáriumban, ők ilyen-olyan állatokra rámutatva általában nem azt emelték ki, hogy milyen szépek, hanem hogy milyen finomak!
37. -
Pingvinek az ócenáriumban. Az ócenáriumban készült videó a blokk végén látható - 55. számú videó
.


38. - Sok ezer origami daru – a béke jelképe, ezt jelenti a két kandzsi is. A kép Hirosimában készült, az atombomba felrobbanásának közelében kialakított emlékparkban.


39. - Hirosima – a háttérben azzal az épülettel, amely felett a robbanás középpontja volt.


40. - Mijadzsima, avagy – közismertebb nevén – Icukusima. A képen látható kapu a tengerben van, csupán apálykor közelíthető meg. A hozzá tartozó szentélyegyüttes pedig, ami a világörökség része, a parthoz közelebb található, ám több része dagály idején vízben áll.


41. - A kép Sikoku szigetén, Takamacuban készült. Takamacu = magas fenyő. Már a város neve is utal nevezetességeire, a szebbnél szebb fenyőkre.


42. - Ez a kép is Takamacu egy parkjában készült.


43. - A kép Kobéban készült, ahova kedves barátommal, Szilvivel tettünk kirándulást 2008. április elején. Az óra a Kobét sújtó pusztító földrengéskor állt meg, 1995. január 17-én hajnalban.


44. - A Kobei földrengés emléktáblája.


45. - Klasszikus kép: Himedzsi vára a virágzó cseresznyefákkal. A vár méltán lett a világörökség része.


46. - Ez a kép 2007. december elején készült Takajama környékén a vonatból. A magasabb hegyekben éppen akkor kezdett havazni.
47. - Takajama
– híres város Közép-Japánban, Naganótól kissé nyugatra. Azért híres, mert Takajama is azon kevés helyek egyike, ahol még megmaradt a hagyományos japán utcarészlet.


48. - Ez, illetve „ő” pedig Takajama másik híressége: a Szaru bobó. Ha valaki Takajamába kirándul, akkor nagy valószínűséggel valami olyan omijagét (ajándék) fog venni, ami őt ábrázolja. Aki nem ismerte volna fel: ez egy majom :)


49. - Erre mondja a japán, hogy „rjóte ni hana”, azaz mindkét kezében virág :) A kép Gifuban készült Vicki csannal és Reiko csannal.


50. - Ez a kép is a feledhetetlen gifui kirándulást örökíti meg.


51. - Egy szemléletes tábla - szintén Gifuban.


52. - Nem, nem bányába mentünk :) Ez a kép Hikonéban készült, a Bridegstone üzemének udvarán, ahova igazából nem elsősorban kirándulni mentem, hanem néhány hétre „baitózni”, azaz fordítással és tolmácsolással egy kis mellékes jövedelmet keresni.


53. - Ez a tábla Nagojában lelhető fel, a BIHO Foreign Language Academy bejárata előtt. Itt, a BIHO-ban tanítottam német- és magyar nyelvet.54. - A Kumano kodoi kirándulás Jeannie-vel, Shiyun csannal, Enrikoval és még néhány barátommal. Az idő sajnos esős volt, de ez mit sem változtatott a jókedvünkön.


55. - Ez a videórészlet a nagojai ócenáriumban készült. Mindenkinek, aki Nagojában jár, ajánlom ezt a helyet – kiváló program akár egy teljes napra is.<<< vissza az élményekhez

<<< vissza a főoldalra