日本語を学ぼう

Élmények


Király Róbert honlapja

online japántanár és tutor
Zene (amin keresztül a legközelebbi barátokat szereztem)

Tízéves korom óta zongorázom, s a zene máig nagyon fontos az életemben.

Japánban kétszeresen is szerencsés voltam. Egyrészt azért, mert a kollégiumunk közösségi termében is volt zongora, másrészt pedig a homestay családom zenetermében is kedvemre gyakorolhattam.

Azt mondják, hogy a zene két szív között a legrövidebb út. Valószínű, hogy van ebben valami, mert a legközelebbi és legtartósabb barátságokat azokkal kötöttem, akikkel közösen is zenéltünk.

A végén annyi emberről derült ki, hogy élvezi az éneklést, hogy két alkalommal is sikerült amatőr kórust szerveznünk. A bemutatónkon mindkét alkalommal jelen volt a helyi rádió is.

Az alábbi képekkel és videókkal azt a sokszínű élményt szeretném megosztani, amit a zene és a barátaimmal való együtt zenélés adott nekem.

(Kattints a képre, ha nagyobb méretben szeretnéd megnézni! Lejjebb videók is találhatók, melyeket szintén érdemes megtekinteni, meghallgatni!)1. - Ha Japán, akkor karaoke. Bár nem gyakran jártam karaokézni, számos emlékezetes pillanat kötődik a karaokéhoz is. Japánban nem a nagy plénum előtt kell énekelni, hanem sokkal „családiasabb” körülmények között: különböző méretű szobák vannak, így kisebb létszámú csoport kisebb szobában énekelhet, nagyobb csoport pedig nagyobb helyiségben.


2. - Japánban nincs sok hangszermúzeum, de Okazakitól nem messze, Hamamacuban van egy. Egy kedves zongorista barátommal látogattunk el oda, s ott készült ez a fotó. Zongorista legyen a talpán, aki ezen a hangszeren játszani tud!


3. - Ez a ”liliputi” zongora is ebben a hangszermúzeumban található.


4. - Samiszen koncert Gifuban. Az énekesek egyike a barátom, ő hívott meg erre az eseményre, életem első samiszen előadására.
5. -
A barátom, Kahori szan nem csak kiválóan énekel, hanem samiszenen is remekül játszik. Ő látható a képen jobbra fent.


6. - Ez a kép Doroti szannal, hongkongi homestay tesómmal készült a homestay családunk egyik zenetermében. Doroti szeret énekelni, így néha közösen is zenéltünk.


7. - Ő pedig Shiyun csan, szingapúri barátom, aki a közös zenélésen kívül nemcsak az egyik kórusunk szervezésében segített sokat, hanem több alkalommal kirándultunk is együtt.8. -
Legkedvesebb tajvani barátommal, Angel csannal. Közös zenélések, kirándulások, és mély, igazán tartalmas beszélgetések kötik össze barátságunkat.


9. - Ezt a kis ajándékot annak emlékére kaptam tőle, hogy legtöbbet a Totoro c. anime dalai közül játszottunk együtt.


10. - Ezt a kedves ajándékot pedig születésnapomra kaptam szintén tőle. Aki egy kicsit már tud japánul, érteni fogja a szöveget is.


11. - Ő Akiko szan: zongorisra, zongoratanárnő - és egy jóbarát, aki több alkalommal is meghívott zenéléssel egybekötött közös vacsorára. (kapcsolódó videót ld. alább - 25. számú videó - Paso Doble - Vitéz Dr. Báró Hellenbach Dénes szerzeményének egy részlete)


12. - Vicki csannal, akivel számtalanszor játszottunk együtt, de a közös főzések és kirándulások is legkedvesebb emlékeim közé tartoznak.13. - Vicki csan hongkongi, Hongkongban pedig a kantoni kínai nyelvet beszélik. Én az ő a kedvenc kantoni dalát tanítottam meg neki zongorán (張國榮), ő pedig segített nekem kantoniul énekelni. A képen a dal szövege látható a kiejtést mutató megjegyzéseimmel. (kapcsolódó videókat ld. alább! - 26. és 27. számú videó)
14. -
Önfeledt pillanat. A homestay-party napján a zeneteremben: Jeannie, Robi, Vicki és Peti.


15. - Több alkalommal is abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy-két számmal én is szerepelhettem a homestay családom fellépésén. 2008 szeptemberében a szomszédos Andzsó város kórházában volt fellépés. Ezen a képen a műsor programja látható. A „Robi” (ロビ) név a 6. illetve a 15. produkcióban szerepel. (kapcsolódó videókat ld. alább! - 28., 29. és 30. számú videók)
16. -
A Yamasa-kórus II.”. Japánban tartózkodásom alatt két alkalommal szerveztem kórust. A Yamasa-kórus I. csupán egy dal erejéig állt össze 2008 szeptemberében, a Yamasa-kórus II. viszont mintegy tíz japán dallal készült a 2009 márciusi fellépésére. A próbák légzőgyakorlatokkal kezdődtek – ez látható a képen.


17. - Ez a kép a Yamasa-kórus II.” egyik próbáján készült. A kórus vezetésére Haszegava Akiko operaénekes barátomat kértem fel. Bár a kórus nemzetközi volt, a közös nyelv természetesen mindig a japán volt.


18. - Minden próba előtt Akiko szannal megbeszéltük a próba menetét, próba közben pedig néha szünetet tartottunk, és közösen megbeszéltük a darab részleteit. Egy ilyen megbeszélést örökít meg ez a kép.


19. - A „Yamasa-kórus II.” fellépése a Yamasa Institute-ban
2009 március 17-én.


20. - A fellépés után – virágcsokrokkal. :)


21. - Ez a kép szintén a fellépés után készült. A tagok egy része korábban már tagja volt a Yamasa-kórus I-nek is, többen a mai napig közeli barátaim. (kapcsolódó videókat ld. alább! - 31. és 32. számú videó)


22. - A képrészlet a Yamasa Institute lapjában megjelent cikk egy részletét mutatja a Yamasa-kórus I. fellépése után. A kép bal oldalán a meghívó látható, jobb oldalán pedig a fellépők neve és országa.


23. - A Yamasa-kórus I. néhány tagjával a fellépés után. Örök hálával tartozom mindannyiuknak, nemcsak ezért a fellépésért, hanem minden napért, minden percért, amit megoszthattunk egymással az életünkből.


24. - A fellépést a helyi rádió is rögzítette, és később műsorban is leadták. A szereplés után minden kórustaggal rövid interjút készítettek, ez látható a képen.


25. - Paso Doble - Vitéz Dr. Báró Hellenbach Dénes szerzeményének egy részlete. Dénes bácsi székesfehérváron élt, tanított, kántorkodott, fiatalabb korában tánczenét is játszott. Mindig szívesen látogattam meg, még Japánból is írtunk egymásnak. Közel kilencven évesen halt meg 2008-ban, amikor Japánban voltam – szerzeményét az ő emlékére játszottuk akkor Akiko szannal.


26. - Vicki csan hongkongi, Hongkongban pedig a kantoni kínai nyelvet beszélik. Én az ő a kedvenc kantoni dalát tanítottam meg neki zongorán (張國榮- ), mely ezen a videón hallható.


27. - Japánból való első hazautazásom előtt két nappal Akiko szanéknál volt egy búcsúest, melyen többek között Vicki csan kedvenc dalát, a -t is eljátszottam.


28. - Az andzsói fellépés 6. műsorszáma: Jeannie, Ri szan és Robi az egyik leghíresebb japán dalt, a Nacu no omoide”-t (Nyári emlékek) adja elő.


29. - A fellépés zárószámaként a Totoro nyitódala, az Arukou” csendült fel. A szám aláfestésként hangzott el, amíg a rendezvény többi résztvevője odament a betegekhez, hogy megfogja a kezüket.


30. - Nagai aida” – a számomra egyik legkedvesebb japán dal. Ez a felvétel 2009 márciusában készült a homestay családom fellépésén. A szólista Doroti szan, a hongkongi „nővérem” volt. Ha vannak is apróbb hibák, azt talán érezni, hogy szívvel-lélekkel adtuk elő :)


31. - A Yamasa-kórus I. fellépésének felkonferálása. A kórussal a Nacu no omoide” c. híres japán dalt adtuk elő, mintegy hálánkat kifejezve tanárainknak, diáktársainknak és barátainknak azért a sok szép élményért, tudásért és tapasztalatért, amiben Japánban volt részünk közösen.


32. - Natsu no omoide” - Nyári emlékek. A dal nosztalgiával gondol vissza egy sok évvel ezelőtti csodás kirándulásra. Ez a felvétel azelőtt nem sokkal készült, hogy másfél év után hazautaztam Magyarországra. Ezzel a dallal és a közös énekléssel szerettem volna kifejezni hálámat tanáraimnak, barátaimnak és csoporttársaimnak, akikkel hosszabb-rövidebb időre egymás életének részévé váltunk – néhányukkal örökre kitörölhetetlenül.


33. - A Totoro talán leghíresebb betétdala. Ezen a videón ugyanakkor nem az előadás színvonala a lényeg, hanem az a vidámság, amit a darab szövegének kibetűzése okozott. Két tanulság: 1. - bármilyen egyszerű is a darab, a gyakorlás sosem elég :).... 2. - bármilyen egyszerű is a hiragana…. :)


34. - Vannak, akik nem szeretik a magyar nótákat, és vannak, akik szeretik. Én utóbbiak körébe tartozom. Japánban is sokszor játszottam magyar nótákat mind baráti körben, mind fellépésen, és mindig nagy sikerük volt. Ez a videó Harumi szanék zenetermében készült.


35. - „Good night” – részlet a Viktória c. operettből. Ezzel a dallal búcsúztam hazautazásom előtt két nappal…<<< vissza az élményekhez

<<< vissza a főoldalra